NUFFNANG ADS

Thursday, December 16, 2010

Mamat Khalid legaPENGARAH filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR), Mamat Khalid nampaknya boleh tersenyum bangga apabila filem ketujuh arahannya meraih kutipan sebanyak RM2.8 juta selepas tujuh hari tayangannya di pawagam.

Jika dibandingkan dengan sekuel pertamanya iaitu Zombi Kampung Pisang yang meraih kutipan sebanyak RM2.8 juta secara keseluruhannya, sekuel kedua ini lebih memikat hati penonton.

Kutipan filem yang dibikin dengan kos sebanyak RM1.5 juta itu dijangka terus meningkat seiring dengan siri promosi yang ligat dijalankan oleh Mamat Khalid dan Tayangan Unggul Sdn. Bhd.

Meluahkan rasa syukur, Mamat menyatakan komedi ringan yang dibawa dalam filem itu adalah antara faktor penonton menyukai filem tersebut malah disebabkan musim cuti sekolah, terdapat penonton yang datang menonton dua kali.

“Bagi saya filem ini menepati selera penonton kerana ramai pergi menonton berulang kali, secara tidak langsung menambahkan lagi kutipan tiket.

“Sasaran saya, dalam tempoh dua minggu wajib tayang, filem ini akan dapat mengutip RM5 juta,” ujar Mamat yang menyifatkan kekecewaannya terhadap filem Estet telah terubat.

Luah Mamat, filem HKLBR, merupakan filem pertamanya yang mendapat kutipan tinggi dalam masa yang singkat.

“Filem ini lebih bagus daripada filem Zombi Kampung Pisang kerana saya bikin berdasarkan kritikan yang saya terima daripada Zombi Kampung Pisang,” katanya.

Bercakap mengenai sekuel ketiga, Mamat menyiapkan skripnya tetapi dia kini masih dalam proses memujuk dan meyakinkan pihak Tayangan Unggul bahawa filem sekuel ketiga itu akan sama hebat dengan filem HKLBR.

Mamat yang dilihat tidak jemu mempertontonkan negeri kelahirannya dalam setiap filem arahannya termasuk HKLBR, menyifatkan Perak sebuah negeri yang mempunyai pemandangan indah.

“Saya buat penggambaran di Perak untuk kebanyakan filem saya bukan kerana saya orang Perak tetapi disebabkan pemandangannya yang cukup indah.

“Sebenarnya bukan saya tidak pernah terfikir untuk buat penggambaran filem di negeri lain tetapi saya dibesarkan di Perak. Jadi selok-belok negeri ini sudah berada dalam minda saya dan tidak secara langsung ia permudahkan kerja saya daripada segi lokasi,” katanya.

No comments:

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2