NUFFNANG ADS

Monday, December 10, 2012

Isu bayaran royalti selesai tahun depan

PELAKON SPA-Q (Foto hiasan)

KEMELUT berhubung bayaran royalti kepada penggiat seni lakonan bakal berakhir melalui syarikat Malaysian Screen Actor Guild Berhad (MSAGB) yang dijangka beroperasi sepenuhnya pada tahun depan.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) Datuk Joseph Salang berkata, melalui syarikat itu, kadar bayaran kepada pelakon termasuk kaedah royalti dapat dikaji dan diubah suai agar selari dengan tuntutan serta keperluan semasa.

Selain menjadi landasan terbaik dalam soal tuntutan royalti pelakon, katanya MSAGB juga memberi manfaat kepada perkembangan industri perfileman dan penerbitan rancangan televisyen secara keseluruhannya.

"Saya berharap melalui penubuhan MSAGB, ia dapat mewakili para pelakon, penulis skrip, dan keseluruhan rantaian dalam penerbitan supaya mendapat manfaat imbuhan atau royalti hasil daripada karya mereka," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis dialog 'Kesedaran Hak Cipta Intelek Dalam Kalangan Seniman Malaysia' di sini hari ini.

Beliau berkata melihat kepada perkembangan industri muzik yang melibatkan pembayaran royalti, para pelakon yang kini mencecah 5,000 orang juga berhak memperjuangkan hak untuk memperoleh bayaran dan royalti yang setimpal.

Bagaimanapun, beliau berkata KPKK tidak boleh campur tangan dalam kegiatan syarikat itu melainkan mereka memerlukan orang tengah untuk menjaga atau memantau syarikat.

"Pemantauan itu terpulang kepada keadaan, sekiranya ia melibatkan pemberian dana daripada kementerian maka kementerian akan membuat pemantauan tetapi sekiranya tidak, kementerian hanya akan menyumbang dari segi buah fikiran dan idea bila mana diperlukan," katanya.

Selain itu, katanya penguatkuasaan dan pemantauan menyeluruh perlu dilakukan bagi memastikan hak cipta seni lakonan para pelakon terpelihara kerana amat menyulitkan untuk membayar royalti jika hak cipta tersebut dicuri atau diguna pakai oleh orang perseorangan.


No comments:

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2