NUFFNANG ADS

Wednesday, January 11, 2012

Ezani juara MasterChef Malaysia ilham dari MasterChef Australia

Ezani juara MasterChef Malaysia Pertama.Siapa sangka, seorang doktor gigi yang mempunyai minat mendalam terhadap dunia kulinari membuahkan hasil yang cukup lumayan apabila Ezani Farhana membawa pulang wang tunai RM100,000 beserta trofi.

Tidak cukup dengan itu, seperti yang dijanjikan kepada semua juara francais MasterChef di seluruh dunia, anak kelahiran Kajang, Selangor itu turut memperolehi kontrak untuk menerbit dan mengedarkan buku masakannya sendiri.

Sewaktu ditemui pada episod terakhir, Santapan Penamat di Tapis Rouge, Encorp Strand, Kota Damansara, Kuala Lumpur, hujung minggu lalu, Ezani Farhana atau mesra disapa sebagai Ezani masih menganggap dirinya seperti bermimpi.

Walaupun keputusannya telah diumumkan dua minggu lalu tetapi Ezani bagaikan tidak percaya apabila dia dinobatkan sebagai juara MasterChef Malaysia setanding dengan barisan juara daripada francais program realiti masakan popular itu.

Biarpun sudah memegang status juara, tetapi bagi Ezani, dia masih belum memutuskan untuk meninggalkan kerjaya profesionalnya.

"Saya menyertai MasterChef Malaysia kerana minat yang sangat mendalam terhadap bidang kulinari. Memang dari kecil saya suka memasak dan menjadikan ibu saya sebagai idola dalam bidang masakan.

"Tetapi saya tidak pernah terfikir untuk menjadikan bidang kulinari sebagai karier saya memandangkan ahli keluarga saya semuanya mempunyai pekerjaan profesional.

"Jadi secara tidak langsung saya mengikut jejak langkah mereka dan memilih bidang pergigian sebagai pekerjaan saya," jelas Ezani.

Ezani, 26, berjaya menewaskan pesaing terdekatnya, Wahidan Abang Supain, 42 yang hanya mampu berpuas hati dengan kedudukan naib juara.

Untuk episod penamat, Ezani telah menyediakan tiga juadah iaitu Salad Kekapis Nusantara sebagai hidangan pembuka selera, Lamb Cutlets dengan Medley Sayur-Sayuran (hidangan utama) dan Kek Ubi Bit Berempah (pemanis mulut).

Menyambung bicara, Ezani memberitahu dia bukan hanya suka turun ke dapur untuk menajamkan lagi skil masakan tetapi juga merupakan seorang yang obses tentang dunia masakan.

Apa sahaja program masakan baik tempatan mahupun antarabangsa menjadi rancangan yang cukup digemari oleh Ezani.

Dan sudah pasti, francais MasterChef antara program yang berada pada tangga pertama untuk rancangan masakan yang cukup diminatinya.

"Sewaktu menuntut di Australia, MasterChef Australia merupakan program yang tidak akan saya lepaskan.

"Dari situ, saya melihat bagaimana pesertanya memasak dan beraksi di dapur lalu ia memberikan inspirasi kepada saya untuk memberanikan diri menyertai MasterChef Malaysia.

"Dalam masa yang sama juga, saya suka membaca dan membeli buku resipi. Dari situ, saya mendapat pelbagai idea untuk muncul dengan resipi sendiri sepanjang berada dalam MasterChef Malaysia," ujar Ezani yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik.

1 comment:

idasm said...

tahniah buat ezani...

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2