NUFFNANG ADS

Tuesday, January 10, 2012

Ini dia cik Piah segmen Sembang Sinar

Nor Shafiza Iskandar Azizan atau nama komersilnya Feeya


Bermula dengan hanya mahu mencuba nasib dengan menyertai program realiti, Anak Wayang pada 2010, Nor Shafiza Iskandar Azizan atau nama komersilnya Feeya tidak mensia-siakan pakej dan bakat yang ada pada dirinya untuk diketengahkan sebagai seorang penyampai radio.
“Selepas tersingkir daripada Anak Wayang, kebetulan stesen radio Era FM membuka uji bakat mencari penyampai radio.

“Ketika itu, lima peserta Anak Wayang termasuklah saya menghadiri uji bakat tersebut untuk mencuba nasib dan Alhamdulillah, nasib menyebelahi saya kerana berjaya melayakkan diri menjadi seorang deejay,” katanya.

Feeya berkata, kejayaannya itu dianggap sebagai rezeki hasil usahanya sendiri mengetengahkan bakat dan kelebihan yang ada.

“Setelah berjaya dipilih menjadi penyampai radio di Era FM separuh masa selama setahun lebih, saya ditawarkan berkhidmat di stesen radio XFM selama dua bulan.

“Akhirnya saya juga ditawarkan oleh stesen radio Sinar FM untuk menjadi penyampai sepenuh masa sehingga ke hari ini,” katanya yang mengendalikan segmen Sembang Sinar, Sinar Petang dan Arena Rock, bermula jam 1 hingga 4 petang.

Dikenali dengan panggilan Cik Piah yang suka berceloteh, ia dilihat serasi dengan empunya diri yang suka bercakap. Malah saban hari, gadis manis ini semakin disenangi pendengar.

“Saya langsung tidak mempunyai pengalaman dalam mengendalikan karier sebagai penyampai, bagaimanapun saya bernasib baik kerana bercakap adalah kelebihan saya.

“Semasa berada di sekolah menengah, saya banyak menyertai pertandingan pidato dan syarahan kerana saya amat meminatinya dan tidak hairanlah bagaimana saya boleh kendalikan karier saya sebagai penyampai sehingga ke hari ini,” katanya.

Disentuh mengenai cabaran dan rintangan yang dilaluinya sepanjang bergelar deejay radio, Feeya berkata, dia harus mempersiapkan dirinya sebelum menduduki kerjaya itu.

Menurutnya, sebagai penyampai radio, seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan secukupnya untuk memberi informasi berguna kepada pendengar dan bukannya sekadar bercakap kosong.

“Saya perlu banyak membaca supaya tidak ketinggalan dengan isu-isu semasa yang berlaku untuk dikongsi bersama pendengar dan juga perlu memastikan sumber yang diperoleh adalah benar.

“Selain itu, saya juga perlu sentiasa berhati-hati sebelum bercakap terutama dari segi sensitiviti kerana ianya bakal menimbulkan masalah sekiranya berlaku sebarang kesilapan,” katanya.

Feeya juga turut berkongsi tip bagi memastikan pendengar mengikuti segmen yang dikendalikannya.

“Saya sentiasa menjadi diri sendiri sepanjang ke udara di corong radio dan keadaan ini membuatkan saya berasa lebih selesa dan tidak kekok menjalankan tugasan ini,” katanya.

No comments:

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2