NUFFNANG ADS

Friday, October 12, 2012

Jinbara tidak tergugat dengan bakat baru!


PEREDARAN aliran muzik di seluruh dunia kini dilihat semakin berkembang dengan pesat dan kehadiran bakat baru memperjuangkan muzik mereka yang tersendiri sememangnya memberikan warna-warni dalam industri hiburan.

Di Malaysia juga turut merasa tempiasnya apabila bakat baru yang hadir dengan pelbagai idea yang lebih kreatif kini boleh dikatakan semakin berani tampil mengetengahkan kebolehan mereka.

Maka tidak hairanlah perkembangan itu sedikit sebanyak mempengaruhi cita rasa peminat yang kini lebih gemar memilih aliran muzik baru yang lebih segar seperti 'electropop, dance, electro house' dan sebagainya.

Namun bagaimana pula dengan nasib penyanyi dan kumpulan yang sudah lama berkarya dalam industri ini? Adakah nama dan bakat mereka akan terus dilupakan?

15 tahun memperjuangkan muzik yang dibawa, kumpulan yang suatu ketika dulu popular dengan lagu Farhana (Puteri Bumi Kenyalang), Jinbara tidak pernah bimbang dengan keadaan itu malah mereka menganggap ia sebagai satu perkembangan yang positif.

Menurut Mohd Jeffry Johari, 38, atau Cepot, kehadiran muzik yang pelbagai seperti hari ini adalah satu petanda baik yang sedang berlaku dalam industri muzik tempatan.

"Kami tidak lihat perkembangan ini sebagai satu masalah buat kami kerana bagi saya, kita memerlukan genre muzik yang berbeza untuk memeriahkan lagi industri muzik dan sebagai seorang penggiat seni, kita seharusnya bersedia dengan perkara ini.

"Kami mengambil perkara itu sebagai satu cabaran untuk bersaing secara sihat supaya nama Jinbara akan terus kekal dalam industri ini.

"Kami percaya pada rezeki Jinbara. Apa yang penting kami mahu teruskan perjuangan sebagai tanda penghargaan buat peminat yang tidak jemu-jemu menyokong kami sehingga ke hari ini," katanya.

No comments:

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2