NUFFNANG ADS

Sunday, December 11, 2011

KL Gangster raih kutipan RM11.7KL Gangster bukan sahaja filem terbitan Skop Production yang paling berjaya daripada segi kutipan tiketnya yang mencecah RM11.7 juta sewaktu ditayangkan di lebih 60 pawagam di seluruh negara, baru-baru ini.

Malah, ia mencatat rekod sebagai filem Melayu yang paling banyak meraih anugerah pada Festival Filem Malaysia ke-24 (FFM), 20 November lalu termasuklah Anugerah Box-Office.

Ekoran kejayaan itu, penerbit Skop Production, Datuk Yusof Haslam berkata, beliau tidak teragak-agak untuk meneruskan kesinambungannya dengan menerbitkan KL Gangster 2 selain menambah kos dalam penerbitan filem tersebut.

"Kos KL Gangster 2 dijangka mencecah RM3 juta di mana ia adalah filem termahal Skop setakat ini. Kalau dulu KL Gangster pun kosnya sekitar RM2 juta sahaja. Saya berani menambah kos untuk filem ini kerana sambutan terhadap KL Gangster," katanya.

Yusof melahirkan keyakinannya itu pada majlis pelancaran KL Gangster 2 di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) di Hulu Klang, Selangor, baru-baru ini, selain mengumumkan barisan pelakon yang akan membintangi filem tersebut.

Jelasnya, beliau membuat keputusan itu selepas Syamsul yang juga merupakan anaknya membuktikan bukan sahaja mampu mengarah dengan baik tetapi juga mengutip kutipan yang boleh dikatakan cemerlang setakat ini.

"Pernah suatu ketika seorang orang kenamaan (VIP) yang berkata kepada saya bahawa Syamsul tidak layak menang anugerah Pengarah Terbaik untuk filem Evolusi KL Drift 2 pada FFM23, tahun lalu tetapi ia berlaku sebaliknya.

"Malah, tahun ini Syamsul sekali lagi memenangi kategori Pengarah Terbaik melalui KL Gangster. Dia (Syamsul) telah membuktikan kejayaannya bukan sekali tetapi dua kali berturut-turut. Saya sendiri kagum dengan kejayaannya itu.

"Saya telah mengarah filem lebih 20 tahun tetapi sampai sekarang saya masih kempunan untuk meraih anugerah yang dimenangi oleh anak saya itu. Sebab itu, saya yakin Syamsul boleh berjaya dalam bidang ini," ungkapnya.

Sementara itu, Syamsul Yusof ketika ditemui berkata, dia tetap akan bertindak sebagai pengarah untuk filem KL Gangster 2.

Katanya, KL Gangster 2 yang berbentuk prekuel turut mengekalkan ramai pelakon KL Gangster, antaranya Aaron Aziz, Soffi Jikan, Adiputra, Zizan (Raja Lawak) dan Sheera Iskandar.

Jelas Syamsul yang menulis sendiri skrip filem tersebut dengan bantuan Rizal Ashreff, KL Gangster 2 dijangka memberi cabaran lebih besar daripada segi jalan cerita dan watak-watak yang ditampilkan selain adegan-adegan lasak yang bakal ditampilkan nanti.

"Antara mesej daripada jalan cerita yang ingin saya ketengahkan ialah bagaimana mahu membuka hati para penonton muda supaya tidak terjerumus dalam gejala sosial. Saya cuba tekankan nilai persahabatan dalam filem ini.

No comments:

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2