NUFFNANG ADS

Saturday, March 24, 2012

Daud Kilau berjuang demi seniRaja gelek Malaysia, Datuk M Daud Kilau. Sebut sahaja nama itu, pasti ramai yang dapat bayangkan gelekan dan tarian pemilik nama sebenar, Muhammad Daud Kilau, ini.

Yang pasti, sehingga kini, tiada siapa yang mampu menandingi dan menggantikan posisinya. Walaupun usianya sudah hampir mencecah 74 tahun, namun tawaran persembahan masih mencurah-curah. Tidak menyangka rezekinya masih ada, beliau melahirkan rasa syukur ke hadrat Ilahi.

Jelasnya, tiada apa yang menggembirakannya selain terus berada di sisi peminat untuk menggalas tugas sebagai penghibur masyarakat.

“Alhamdulillah, saya bersyukur dengan rezeki ini. Walaupun usia saya sudah melebihi separuh abad, saya masih diberikan kesihatan yang baik. Jadual saya juga sentiasa padat dengan undangan.

“Dari segi kesihatan, saya memang tidak pernah mengamalkan petua dan pantang larang. Saya ada penyakit, kencing manis tapi saya tidak pernah berpantang. Saya hanya makan ubat mengikut arahan doktor,” katanya yang baru sahaja mengadakan persembahan di Singapura.

Menurut M Daud, beliau sangat teruja mengadakan persembahan di serata tempat kerana setiap persembahannya sentiasa diserikan dengan tepukan dan sorakan peminat yang hadir.

“Ia adalah momen yang paling indah dalam hidup saya kerana bagi penghibur, tiada apa yang membahagiakan selain sokongan peminat mereka,” katanya yang tidak pernah berniat untuk meninggalkan dunia seni ini.

Dilahirkan dalam keluarga besar, anak bongsu daripada 10 beradik ini, mula menanam angan-angan untuk bergelar penghibur sejak kecil lagi. Katanya, kesempitan hidup ketika itu membuatkan dirinya tidak lagi memandang ke belakang untuk mencapai cita-cita sebagai orang seni. Ditambah pula dengan kebolehan menyanyi menguatkan lagi impiannya.

“Kebetulan, bapa saudara saya mempunyai peti nyanyi (piring hitam). Jadi, saya selalu dengar lagu dari situ. Ketika di sekolah, apabila tamat waktu belajar, guru akan memberi peluang kepada murid untuk mengasah bakat dalam nyanyian.

“Satu hari, saya dengar iklan menerusi radio untuk mencari Bintang Radio. Saya pergi uji bakat beberapa kali, tetapi tidak berjaya. Sehinggalah pada 1968, saya dipilih sebagai juara Bintang Radio menerusi lagu, Musalmah Manis dan Joget Hitam Manis,” katanya yang mula diberi peluang menampilkan album pertama berjudul, Anak Derhaka, pada 1969.

Menurutnya, Datuk S M Salim insan yang banyak beri sokongan dan galakan kepadanya.

“Masa uji bakat Bintang Radio, beliau jugalah yang bawa saya ke sana. Saya mula kenal beliau sejak berhijrah ke ibu kota dan menyewa rumah berhampiran dengannya.

No comments:

Anda boleh mendengar siaran Radiokita di Blog anda (copy +paste)

 

Popular Posts

LOGO RADIOKITA

LOGO RADIOKITA
LOGO

RADIOKITA STESEN 1

Radiokita Stesen 2